Cechy żywności bezglutenowej

Cechy żywności bezglutenowej

2023-03-17 Dieta 0

Zainteresowanie produktami bezglutenowymi stale rośnie. Jest to zarówno efekt mody na bycie zdrowym, jak i realne potrzeby osób z nietolerancją glutenu. Coraz częściej można usłyszeć, że gluten jest niekorzystny dla organizmu, jednak często nie wiemy czym on dokładnie jest. Jest to białko znajdujące się w takich zbożach, jak pszenica, żyto, owies, orkisz czy jęczmień. Jest to rodzaj kleju wiążący mąkę i właściwość ta jest wykorzystywana w produkcji pieczywa.

Czym są produkty bezglutenowe?

dobra żywność bezglutenowaWarto mieć świadomość, że gluten jest substancją antyodżywczą, która potrafi spustoszyć organizm, a w szczególności jelita. Z myślą o osobach nietolerujących glutenu i rezygnujących z jego spożywania, powstały produkty bezglutenowe. Cieszą się one rosnącą popularnością, dzięki czemu dostępność jest też znacznie lepsza. Można je kupić zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, dyskontach, jak i w sklepach online. Korzystnym wyborem jest dobra żywność bezglutenowa. Ze względu na fakt, iż gluten ma właściwości wiążące, wypiek chleba z mąki bezglutenowej jest nieco inny, niż pieczywo zawierające gluten. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że mąka bezglutenowa wchłania znacznie większą ilość wody, przez co należy zastosować ją w innych proporcjach, niż w tradycyjnych przepisach. Jest to szczególnie ważne dla osób podejmujących próby samodzielnego przygotowywania pieczywa.

Dieta bezglutenowa jest niezbędna w przypadku osób chorujących na celiakię. Spożywanie -glutenu przez chorych może wiązać się ze spustoszeniem dla organizmu. Z tego powodu takie osoby powinny w sposób skrupulatny sprawdzać, czy spożywane produkty na pewno nie mają w swoim składzie glutenu, a także glutenu ukrytego. Dodatkowo gluten odpowiada za powstawanie stanów zapalnych w organizmie, co zaburza proces wchłaniania pokarmów.