Ceramiczne naczynia do zapiekania

Ceramiczne naczynia do zapiekania

2019-06-29 Wnętrza 0

 

Aby przygotować przepyszne i zjawiskowo wyglądające dania, nie trzeba wielu specjalnych przyrządów kuchennych. Czasem wystarczy tylko jedno naczynie do pieczenia i serwowania go na stole, bez konieczności przekładania go w inne. Ceramiczne miseczki są ostatnio na topie i można je dostać w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi. Mają wiele zastosowań, są estetyczne i praktyczne w użytkowaniu.

Kokilka i jej zastosowania

kokilki do zapiekaniaWykonane najczęściej z ceramiki lub szkła naczynia są w kuchni niezbędne. Nie tylko ze względów dekoracyjnych i wizualnych, ale przede wszystkim dzięki swoim właściwościom. Materiały, z jakich są tworzone, są odporne na bardzo wysokie temperatury, nawet powyżej 200 stopni. Dzięki temu naczynie nie ogranicza swoim możliwości i poszerza zakres przygotowania bardzo skomplikowanych dań. Niestety kokilki do zapiekania nagrzewają się, dlatego należy pamiętać, aby koniecznie używać rękawic kuchennych do wyciągnięcia ich z piekarnika. Oprócz wytrzymałości na ciepło, kokilki przepięknie wyglądają podane na stole. Łatwo dobrać do nich pozostałe dekoracje, tak, aby całość prezentowała się spójnie i estetycznie. Co można przygotowywać w tym naczyniu? Dosłownie wszystko, co zamierza być upieczone. Zaczynając od dań obiadowych, królują zdecydowanie tarty warzywne lub małe przekąski podawane na wytrawnie. Serce skradły jednak desery, przygotowywane w kokilkach. Babeczki, tarty na słodko ze świeżymi owocami, po bardziej skomplikowane przepisy jak creme brulee czy fondant.

Mając takie naczynie, twoja kuchnia jest już dobrze przygotowana, by serwować najróżniejsze przysmaki, wywodzące się z różnych zakątków świata. Kokilki ceramiczne są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, które mogą się pojawić podczas zmywania ręcznego.