Jak wyprodukować własny jogurt

Jak wyprodukować własny jogurt

2017-08-24 Moda i wygląd 0

 

Wielu fanów zdrowego odżywiania czytając różne fora często stara się znaleźć informacje na temat tego w jaki sposób zrobić swój własny jogurt. Jogurty domowej roboty odznaczają się tym, iż stanowią produkt w którym teoretycznie wiemy wszystko, bowiem cały proces powstawania jogurtów uzależniony jest od dodania przez nas kultur starterowych bakterii probiotycznych i na dobrą sprawę jogurt jest gotowy. Lecz jeśli chcemy dowiedzieć się w jaki sposób wygląda cały proces oczywiście zaraz to przedstawię.

Produkcja własnego jogurtu

jogurt domowyJogurt domowy jest to produkt, który zaliczana jest do produktów mlecznych w związku z czym składnikiem najważniejszym będzie tutaj mleko. Oczywiście samo mleko nie zamieni się w jogurt w związku z tym należy uwzględnić to co stanowi składnik dzięki, któremu jogurt może powstać. Składnikiem tym są kultury starterowe bakterii probiotycznych, które poprzez dodanie do mleka powodują proces fermentacji mlekowej, który powoduje wytworzenie się zakrzepu, który następnie określany jest jako jogurt. Mleko, które zostaje wykorzystane w celu stworzenia z niego jogurtu musi to być mleko po pasteryzacji bowiem proces pasteryzacji pozwoli nam na ograniczenie rozwoju bakterii niepożądanych. Mleko przez proces pasteryzacji będzie bezpieczniejsze dla organizmu. Proces ten przebiega najczęściej w temperaturze około 85 stopni. Kiedy mleko jest pasteryzowane oraz dokładnie wystudzone, następnie możemy dodać kultury bakterii, zaś po tym procesie takie mleko z zaszczepionymi kulturami bakterii należy odstawić do specyficznego urządzenia, którym może być jogurtownica. Następnie należy odczekać odpowiednią ilość czasu w odpowiednich warunkach temperaturowych wynoszący około 40 stopni Celsjusza, co pozwoli nam na zgęstnienie oraz utworzenie skrzepu dzięki czemu mamy gotowy jogurt. Jogurty własnej roboty wykazują korzystniejsze działanie dla naszego organizmu oraz pozwalają nam na bardziej świadome odżywianie.

Świadome odżywianie to przede wszystkim wybór produktów spożywczych, które wykazują działanie korzystne dla naszego organizmu, ale także nie posiadają substancji chemicznych bądź syntetycznych, które mają wpływ na profil zdrowotny całego produktu. Dlatego właśnie wszelkie produkty spożywcze, które wytwarzamy sami są jak najbardziej wskazane dla każdego.