Wypiekanie domowego pieczywa w restauracji

Wypiekanie domowego pieczywa w restauracji

2018-09-15 Usługi 0

Zapach świeżego chleba z masłem według wielu konsumentów jest jednym z najładniejszych zapachów. Aromaty te kojarzone są zazwyczaj z beztroskimi czasami dzieciństwa oraz wakacjami. Dlatego coraz więcej osób związanych z gastronomią decyduje się na wypiekanie własnego chleba. Dzięki czemu wydawane przez nich pieczywo się ciągle świeże i chrupiące. 

Nowy piec do pieczenia chleba

piec piekarskiOd kilku lat prowadzę własną restaurację gotującą dania kuchni regionalnej. Od samego początku istnienia restauracji szukałem dostawcy pieczywa, który w stu procentach spełniałby moje wymagania. Serwując regionalną, tradycyjną kuchnię chciałem aby wszystko co jest wydawane przez kucharzy było wytwarzane tradycyjnymi metodami. Dlatego postanowiłem zainwestować w profesjonalny piec piekarski. Dzięki niemu będę w stanie na bieżąco kontrolować wypiekanie chleba według najwyższych ustalonych standardów. W dzisiejszych czasach piece tego typu są bardzo nowoczesnymi oraz energooszczędnymi urządzeniami pozwalającymi wypiekać pieczywo na potrzeby restauracji średnich rozmiarów. Od czasu gdy na terenie restauracji pojawił się piec zapachy świeżego chleba roznoszą się na terenie całego obiektu. Piec piekarniczy składa się ze specjalnych komór odpowiedzialnych za wypiekanie pieczywa. W każdej z komór można ustawić inną temperaturę. Dzięki czemu możliwe jest jednoczesne wypiekanie, kilku gatunków chleba. 

Podsumowując posiadanie własnego pieca piekarniczego uniezależnia nas od dostawców pieczywa, które często bardzo szybko robi się nieświeże. Dzięki niemu a na bieżąco możemy kontrolować wydawanie pieczywa w taki sposób aby ciągle było świeże. Od czasu gdy sam wypiekam pieczywo notuję dużo większe straty, które wcześniej wynikały z powodu utylizacji starego chleba.