Zastosowanie mąki w kuchni

Zastosowanie mąki w kuchni

2018-06-11 Moda i wygląd 0

Ogromny wybór dostępnych produktów skłania nas do eksperymentowania w kuchni. Widoczne są już produkty z różnych stron świata – intrygujące i egzotyczne. Jednak na naszym rodzimym rynku możemy również znaleźć wiele ciekawych smaków, wystarczy tylko się rozejrzeć.

Więcej o mące żytniej

mąka żytnia melvitW sklepach dostępne są obecnie mąki z rozmaitych ziaren. Nadal najpopularniejsza jest mąka pszenna, jednak wiele innych mąk przewyższa ją pod względem walorów odżywczych. Najbardziej wartościowe w witaminy i minerały, to mąki otrzymywane z pełnego przemiału. Można je łatwo rozpoznać po ciemniejszym zabarwieniu, które spowodowane jest zawartością otrąb cennych w składniki odżywcze. Wytworzenie produktu z całego ziarna daje gwarancję zachowania wysokiej zawartości witamin i minerałów. Każdy z rodzajów mąk może być wykorzystany do przygotowania rozmaitych wypieków, wszystko zależy od indywidualnych chęci i odrobiny kreatywności. Np. mąka ryżowa znakomicie sprawdza się do przygotowania rewelacyjnych gofrów i naleśników. Mąka orkiszowa oraz mąka żytnia melvit to idealne mąki do wypieku zdrowego chleba i bułek. Pieczywo z mąki żytniej można wzbogacić rozmaitymi ziarnami – pestkami dyni, słonecznikiem czy siemieniem lnianym. Mąka żytnia wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza. Taka pełnoziarnista mąka żytnia wspomaga działanie całego układu trawiennego, dlatego m.in. zalecana jest również przez dietetyków w dietach o charakterze redukcyjnym. 

Wiele niepozornych na pierwszy rzut oka produktów zawiera dużo witamin i minerałów. Wdrożenie do codziennej diety nowych produktów, poza korzyściami zdrowotnymi przynosi też wiele satysfakcji w przygotowywaniu posiłków i próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania dla całej rodziny.